Sök
  • Jette Feldt

Så här får du klippningen jämn (endast hundfrisörer som betalar skatt får läsa)

Jag börjar med att klippa pälsen i den längden som kunden har önskat + 0,5 cm längre så att jag har päls kvar till finputsen. Efter det så får hunden ett bad och en omgång av fönen samtidigt som kardan far i ett jehu över hunden (man måste stretcha sin biceps efter det)

Pälsen ska vara helt torr! Efter det klipper jag igen men lämnar kvar lite för att ha något att jobba med där det behövs ex ben, ansikte, ljumske. Sen jobbar jag med chunker eller effilering och sist tar jag och sprejar på vatten eller balsam.

Att klippa bort all päls med maskinen går fortare och är lättare att få jämn. Som hundägare ska du kunna förvänta dig en klippning utan hack, ingen sårig hud, inga sönderskakade öron efter ett par dagar, det får du när du går till en professionell hundfrisör som har en praktisk utbildning eller erfarenhet.


Överskriften inom parantes är på skoj. Vissa tror att man kan lära ut klippningar genom att visa vissa moment via film. Det finns ingen människa på jorden som kan lära sig att frisera snygga jämna klippningar via film. Hundfrisörsyrket är en konst och det tar flera år innan man hanterar det till fullo. De som tror annat nedvärderar sina kunskaper och vår bransch.

Så här får du hunden att stå still.

Väldigt få hundar står still på bordet och väldigt få hundar är överlyckliga när de går till frisören. De är hundar och de förstår inte meningar som lyder - Det är ingen fara lilla gubben, du ska bara klippas. Allting handlar om att frisören och hunden ska få en förståelse för varandra. Frisören måste ha tålamodet och kunskapen att veta när hunden är osäker, otålig, rädd och ibland så rädd så att hunden råkar bita. Ja just det RÅKAR bita. Hundar är djur och vissa icke önskvärda beteenden kommer fram per automatik vid rädsla. Då måste man säga till sig själv - förlåt för att jag skrämde dig, jag ska ta det lite lugnare. Ibland räcker det att man stannar i sin rörelse, låter hunden tänka och ta inn vad det är som händer. Hundfrisören kan göra på samma vis som tandläkare gör för små barn, prata, förklara och inte stressa. Visserligen förstår hunden inte allt vi säger men lugnet i din röst smittar av sig på hunden. Jag har haft en hund i salongen en gång som var så rädd att jag började sjunga för honom och jag kan lova er att det inte var min ljuva sångröst som lugnade honom utan helt enkelt min milda euforiska framtoning.

Frisören och hundens förståelse o samarbete för varandra är på inget vis likt den förståelsen och samarbetet hundägaren och hunden har. Hemma kan man borsta sin hund i 20 minuter och sen ta en paus med promenad. Frisören måste planera sitt arbete ut efter hundens förmåga både fysiskt och psykiskt så att hunden orkar vara samarbetsvillig i 2-3 timmar. Exempelvis så kan hunden ligga eller sitta medan man jobbar med hundens päls på rygg och sidor. Endast den sista halva timmen måste hunden stå så att frisyren får rätt balans.

När hunden är klar och ägaren hämtar så ska hunden vara glad och energifull. Om hunden är nedstämd och kraftlös då har tiden hos frisören varit påfrestande och man som hundägare bör fundera på och prata med hundfrisören om man på något sätt kan hjälpa hunden inför nästa besök.


Så här gör du för att arbeta snabbare

1. Lär dig att förstå hunden och arbeta utefter hundens förmåga.

2. Använd bra verktyg på korrekt vis.

3. Var lyhörd och gå på fortbildningar.
160 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

0708752324

©2018 by Swedgroom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now