Sök
  • Jette Feldt

Utställning VS Vardag

Om man är intresserad av att visa upp sin hund på en utställning så betyder det att hundens motion, träning, mat, päls under den tiden ligger högt upp (om inte högst) på prioriteringslistan. Hunden ska förutom att vara vacker även kunna röra sig på sådant sätt att domaren kan göra en bedömning på hundens kraft, steg, karisma. Hunden ska helt enkelt visa upp sig från sin allra bästa sida (likaså hundägaren ;) )


För att hunden ska ha en chans att visa upp sig från sin bästa sida så behöver den ett väl genomtänkt matschema, rätt träning och motion, socialiseringsträning och klämma och sist men absolut inte minst viktigt en päls i toppkvalité.

För att veta hur just din hund ska visas och skötas så är mitt råd att man frågar uppfödaren då hon/han är specialister på just sin ras.

Själv har jag fött upp Storpudlar och de ska ha en godkänd frisyr, som inte alltid är uppskattat av hundfolk men om man vill placera sig på prispallen så får man följa reglerna. Så här står det om pudelfrisyren inne på skk.

En stor eloge till alla uppfödare som arbetar för sin ras och som strävar efter att placera sig på prispallen. Det handlar inte om tur om man står på prispallen utan en bra hund från uppfödare och ett stort engagemang från hundägaren. Och så är det ju med all sport.


Hundfrisörer skapar också frisyrer men vi måste utgå från kundens önskemål och engagemang i att sköta pälsen. Om pälsen tillexempel är tovig på just de ställen där man vill ha lång päls så kan det för hundfrisören vara en omöjlig uppgift att uppfylla hundägarens önskemål.

De som "bara" går på "finpromenader" i stan blir inte lika lätt toviga som de hundarna som tillåts springa i skog och mark samt de hundarna som tillåts leka med andra hundar. Med det skrivet så menar jag inte att hunden inte ska få röra sig fritt. Tvärtom så tycker jag att alla hundar ska få röra sig och leka som små vargar :).

Det är hundägarens ansvar att se till så att hunden mår bra både psykiskt och fysiskt. Om en hund är mycket tovig så förhindrar detta hunden från att sträcka ut i full galopp. Att sträcka ut sig på fältet ger hundens så mycket livsglädje och det ger även dig som hundägare livsglädje i form av frisk luft, träffa andra hundägare och inte minst en välbehövd tv-kväll med en nöjd hund vid sin sida.


Hundar som ställs ut är också ute i naturen och rör på sig, de måste för träningens skull. Men de som då ställer ut de har lite jobb med pälsen när de kommer in. Det funkar liksom inte att en Pudel eller Bishon Frisé springer runt med kardborrar i pälsen.

Det ska också tilläggas att när utställningshunden lägger karriären på hyllan så klipps många i en mycket mer praktisk frisyr.


/Jette5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

0708752324

©2018 by Swedgroom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now