Sök
  • Jette Feldt

Trimning - strävhåriga hundar

Uppdaterad: 5 nov 2018

Strävhåriga pälsar ska trimmas för att behålla färg, form och för att bevara den viktiga naturliga egenskapen. De flesta som trimmas är i ursprung jakthundar, där det krävs en stark päls som håller hunden fri från tovor, isolerar och stöter ifrån smuts och fukt. Det är viktigt att man genomför trimningen på rätt sätt – att man får med roten. Det finns verktyg som man kan använda för att få lättare grepp på hårstråna men man ska vara försiktig då vissa verktyg kan skära av hårstråna.

90% av Strävhåriga raser som klipps tappar sin färg, sin glans och strävheten. Pälsen blir mjuk och i många fall svårskött.

Även om hunden inte ställs ut och utseendemässigt inte behöver sin sträva rasriktiga päls så behöver den pälsen för att skydda huden mot väta och smuts. Den sträva pälsen är också mycket enklare att sköta då den inte tovar sig på samma sätt som en mjuk päls. Att det är smärtsamt för hunden att bli trimmad stämmer inte alltid. Visserligen så är vissa hundar mer känsliga än andra och små valpar behöver man vara lite mer försiktig med. Som med allt annat så behöver valpen vänja sig vid allt nytt liksom små barn som gör sitt första besök hos frisören.


VALPEN

Det är bra om valpen gör sitt besök hos frisören innan hunden fyllt 4 månader. På första besöket bli det mycket gos. Valpen får klorna klippta, putsat vid ögonen och plockat bort de hårstråna som släpper mycket lätt. Om inget släpper så tar man det vid nästa besök 4 veckor senare. Både hund, hundägare och hundfrisör har stor vinning av att valpen får en god första upplevelse hos hundfrisören.

VAD KAN MAN GÖRA HEMMA?

De flesta strävhåriga raserna har underull. Denna ull får inte växa förbi den sträva pälsen för då blir ullen våt och hunden fryser. När ullen är för lång så ska den kammas bort med en ullkarda. Ullkardan får inte skära i de sträva hårstråna utan den ska bara greppa tag i ullen och kammas ut. Jag rekommenderar att man använder en Ullkarda från Andis , som kan köpas hos återförsäljare i Sverige #parma.se #4dogs.se #dogman.se #brattpets.se #lyckligafåret.se Känner ni er osäkra i hur man använder kardan och hur man kontrollerar så att inte kardan skär i hårstråna så kontakta mig gärna.


Önskar er en fortsatt trevlig söndag :)

#trim #tax63 visningar0 kommentarer

0708752324

©2018 by Swedgroom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now