Sök
  • Jette Feldt

Hög tid att kamma ut gammal ull.

Medeltemperaturen ute är över det normala fortfarande. Men bönderna har plöjt åkrarna inför vintern vilket brukar betyda att kylan är på ingång. I om med det så är det också hög tid att kamma ut gammal ull från de hundar som har dubbel päls (ull och täckhår), Schäfer, Pomeranian, Siberian Husky, Shetland Sheepdog m. fl.

Ullen ska kammas ut så att ny ren ull kan växa fram inför vår kalla årstid. Den gamla ullen är smutsig och risig och har därmed tappat sin fulla funktion.

Filmen nedan visar hur jag med hjälp av Andis Ullkarda kammar ut all ull som släpper. Hunden ska vara fri från tovor innan man använder kardan annars kan täckhåren skäras av.

Kan man klippa en dubbelpälsad hund?

Ja du kan klippa en dubbelpälsad hund men det finns inga garantier för att pälsen kommer att ha samma kvalité och egenskaper som den hade innan klippning.

När man klipper i päls så förändras den (alla pälsar förändras).

Ullen har en isolerande effekt och täckhåren, som är blanka, stöter bort smuts och väta. Om hunden blir våt i ullen så fryser hunden när det regnar så därför är täckhårens funktion jätteviktig och det är ju också därför som hunden skakar av sig vattnet, för att inte vattnet ska komma in till ullen.

Det som händer när täckhåren klipps bort är att ullen blir blöt vid minsta lilla regn. Klipper man sedan även bort ullen (helrakning) då har hunden inget skydd alls och måste ha kläder på sig för att skyddas mot solen strålar.

Alla hundar som klipps när vi har ett varmt klimat (sommaren 2018 var ju extremt varm) känner en direkt lättnad över att ha blivit svalare men vad hunden inte gör är att ta på sig kläder eller solkräm så att den inte blir solbränd.

4 anledningar till att din dubbelpälsade hund bör klippas

  1. Din hund är kastrerad (hormonrubningen gör pälsen lång och tjock)

  2. Din hund har tjock päls på grund av medicinering

  3. Din hund har kvalsterallergi

  4. Din hund har blivit klippt tidigare

Men om hunden har en fullt normal och vacker dubbelpäls så bör man undvika klippning för

när sommarklimatet är över och regn, snö och kyla kommer så behöver hunden sin päls igen. Inför sommaren är det mycket bättre att borsta, kamma, tvätta och föna hunden. Ullen kammas ut, täckhåren blir rena och hunden kan svalka sig med ett dopp i havet, polen, vattenslangen och pälsen kan torka i den ljumma sommarbrisen.


#ull #deshedding #andisgrooming #swedgroom #jettefeldt #dubbelpälsaderaser #täckhår


49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

0708752324

©2018 by Swedgroom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now