Sök
  • Jette Feldt

Tovor


Att tovor uppstår i långa ulliga pälsar är ingen nyhet varken för hundägare eller hundfrisör. Det man kan tänka på som hundägare är att hunden faktiskt kan bli skygg om den har mycket tovor. Tovorna kan sitta hårt mot huden och dra i pälsen så som ett hårt uppsatt hår kan göra och då kan huden bli oerhört öm. Hunden förstår inte varför det gör ont att bli klappad och drar sig därför undan.
Vissa tovor går att reda ut men är tovorna stora, tätt intill huden och hårda då kan det bli svårt att kamma ut dem. Dessutom kan det vara smärtsamt för hunden. Vi hundfrisörer vill skapa ett tillitsfullt band till hundarna som kommer till vår salong. Att orsaka smärta för hunden blir inget bra i förlängning och det kan vara svårt att bygga upp förtroendet igen. Även om hunden fortsättningsvis är tovfri när den kommer till salongen så har den hemska tovutredningen etsat sig fast i hundens minne och framtida pälsskötsel kan bli svårt både för hundägare och hundfrisör.


Mitt råd till alla er som har väldigt toviga hundar, sånt händer, är att tillåta att hundfrisören maskinklipper bort allt. Det underlättar för er och låter hundens hud andas. Hundarna kanske tycker det känns lite ovant ett par dagar men de tycker också att det är otroligt skönt att bli av med alla jobbiga tovor. Ge hunden lite extra kärlek när den kommer hem och bädda ner den i soffan. Skratta inte åt hunden, det tycker den inte om.

Pälsen tovar mest på tassar, under halsbandet eller selen, i knäveck, armhåla under mage och ljumske.


Så hur kan man förhindra att tovor uppstår då?


Gnugga inte!

När ni kommer in från en blöt promenad så gnugga inte hunden med en handduk för att få den torr. Använd en plutoduk och pressa ut vattnet. Bra är om man borstar och fönar hunden helt torr men jag har full förståelse för att man inte alltid prioriterar att torka hunden framför diverse familjegöromål ;) . Men försök i alla fall tvätta och föna hunden 1 gång vart 14 dag.


Rätt Verktyg?

Många använder fel verktyg.

I salongen använder jag stålkam och karda med långa piggar, det är allt.

När man borstar med kardan så kan man liksom höra i borsten när pälsen är genomborstad.


När ni sen har borstat hela hunden så går ni efter med kammen, gärna en kam med både täta och glesa piggar på samma kam så att ni slipper ha verktygen på bordet eller golvet som ni måste sträcka er efter.

Shampo

Det finns en mängd olika produkter jag använder schampo som luktar gott och ett balsam som gör pälsen mjuk - svårare är det inte :)

#tovor #shampo #klippa

Jette
38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

0708752324

©2018 by Swedgroom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now